top of page

Wat doen we in de tussentijd?


Kerst voorbij… Oud & Nieuw in het vooruitzicht. Alle winkels die voor kerst leeg gekocht zijn, liggen nu weer vol met oliebollen.

De kerstkransjes zijn verplaatst, hier en daar nog een verdwaalde kerststol die helaas niet gekocht was. Waarschijnlijk was die voor mij maar ik heb samen met de kinderen, zelf gebakken dit jaar, ouderwets met de hand gekneed, meel door de hele keuken en rozijnen in mijn haar. Twee heerlijke speltbloemstollen die op eerste kerstdag uit de oven kwamen. Grappig daar had ik alles nog voor in huis. Geen paniek.

De afwas is al drie keer gedaan, alle potten en pannen staan weer in de kast. De kerststress van koken en eten is weer even voorbij, maar het is de stilte voor de volgende storm: Oud & Nieuw.

Ojee weer de winkels een dag dicht, boooh hoe overleven we dat! Maar als het met kerst is gelukt moet het nu toch weer kunnen! Uiteraard houden we het natuurlijk wel spannend, wachten tot de laatste dag van het jaar en dan afstormen op de laatste pakken oliebollenmix!

Ja dat is leuk en de supermarkten slepen graag nog meer voorraad aan, vooral op de laatste dag. Als je dan vindt wat je nodig hebt, geeft dat zo’n heerlijk gevoel!

En als je dan te laat bent heb je een goed excuus om niet zelf te bakken en gewoon oliebollen te kopen. Dan heb je wel een sterk verhaal voor tijdens het diner; over hoe je zo je best deed en toch te laat was. Grappig ik heb alles al in huis voor oliebollen, eigenlijk altijd wel, kan het hele jaar dus gewoon oliebollen bakken! Ik geef hierbij het recept van mijn moeder graag door aan iedereen die ooit nog te laat is voor het laatste pak oliebollenmix. Je zult me dankbaar zijn, geloof me.

Nou ik zie de stress dus nog niet, maar misschien bedenk ik nog wel iets creatiefs wat ik echt niet in huis heb en toch nog op de laatste dag wil halen.

Maar wat doen we in die tussentijd, dat is de vraag. De tussentijd tussen kerst en het nieuwe jaar, dat vers voor ons ligt.

Wat doe je in de tussentijd dat je op weg bent naar iets, of tussen vandaag en je doelen in de toekomst? Wat doe je in de wereld tussen droom en werkelijkheid? Tussen je idealen en de dagelijkse praktijk waar je mee te dealen hebt? Want als je die doelen en idealen bereikt hebt, wat dan? Ben je dan gelukkig of is het dan weer de vraag wat je in de tussentijd doet op reis naar je volgende doel? De tussentijd staat eigenlijk symbool voor de weg naar je doel.

Maak jij je druk om van alles of kun je ook loslaten? We verheugen ons op kerst en iedereen heeft unanieme stress om alles in huis te halen voor je weet maar nooit, en dan is het zover, het is kerst. Mooi, gezellig, bijzonder en fijn maar ook zo snel weer voorbij. Mijn kinderen zitten vandaag lekker te spelen met LEGO, in hun pyjama onder de kerstboom en zijn helemaal gelukkig.

‘Gaan we vandaag nergens naartoe mam? Fijn, dan kunnen we lekker spelen.’

Voor kinderen is iedere dag 'tussentijd', ze spelen en ontdekken, zij moeten nog niet zoveel van zichzelf. Het komt namelijk uiteindelijk allemaal vanzelf goed als je geniet van die tussentijd en kunt spelen.

De tussentijd is magisch, daar vindt eigenlijk in de afwachting telkens een wonder plaats. Er gebeuren mooie dingen als je ze niet gepland hebt. Ze krijgen de ruimte om te ontstaan omdat je even hebt losgelaten wat de wereld van je verwacht. Je begeeft je ineens in het nu. Als je die waarde kunt toelaten, hoe moeilijk het soms ook lijkt en het spel durft te spelen, geef je jezelf het mooiste wat er is, namelijk dat waar het uiteindelijk over gaat: de magische tussentijd!

HAPPY NEW YEAR & PLAYEVERYDAY!

Geertje


Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page